Mięso z kurczaka jest niezwykle popularne i często gości na polskich stołach. Jest chude i zdrowe, zawiera dużo białka, a przyrządzić je można na tysiące sposobów. Dzięki temu wiele gospodyń domowych sięga po kurczaka w każdym tygodniu i ma swoje tajemne sposoby na jego podawanie.

Jak przygotować mięso z kurczaka, aby zachwycić swoich gości i członków rodziny?

Pierwszą zasadą, która jednocześnie jest najważniejsza, jest wybór świeżego mięsa. Stary drób może być groźny dla naszego zdrowia i nikt nie chce zatruć swoich gości! Świeży kurczak powinien być bezwonny, lekko różowy i sprężysty. Wybieraj mięso z wolnego wybiegu, hodowane bez antybiotyków. Najlepiej, jeśli znajdziesz zaufanego dobrego sprzedawcę i zawsze będziesz wybierać jego produkty. Dzięki temu unikniesz rozczarowania i nieprzyjemnych problemów z żołądkiem.

Przepisów na poszczególne części drobiu jest tak wiele, że ciężko wyróżnić uniwersalne zasady przyrządzenia idealnego kurczaka. Jeśli uda ci się kupić świeże mięso, najlepiej wybierz całego ptaka. W domu podziel go samodzielnie i zamróź na później. Piersi możesz również zmielić przy pomocy maszynki do mięsa. Jeśli przygotowujesz kurczaka w całości lub kawałkach, staraj się pozostawić na nim skórę, dzięki czemu będzie soczysty.

Przed obróbką termiczną umyj mięso w misce z zimną wodą. Kurczak powinien być w temperaturze pokojowej, dlatego przygotuj go odpowiednio wcześniej. Pamiętaj, aby precyzyjnie dobierać potrawy do konkretnych potraw. Z drobiem idealnie komponuje się czosnek oraz świeże zielone zioła. Śmiało do większości dań możesz dodać bazylię, koperek czy kolendrę. Aby mięso było mocno aromatyczne, dzień wcześniej przygotuj marynatę i mocz kawałki przez całą noc w lodówce.

kurczak

Niezwykle popularne w sezonie grillowym jest podawanie piersi z kurczaka w miodzie i musztardzie. Takie połączenie smaków zadowoli zarówno najmłodszych, jak i dziadków. Do przyprawiania nada się również gałka muszkatołowa i kminek, wszelkie odmiany papryk, curry, szałwia, a nawet rozmaryn. W azjatyckiej kuchni kurczaka często łączy się ze słodkim smakiem, wykorzystując na przykład mleczko kokosowe i ananasa. Jak widzisz do drobiu nadadzą się tak naprawdę wszystkie przyprawy. Spokojnie możesz eksperymentować i stworzyć własną ulubioną mieszankę dla swojej rodziny.

Dobrze doprawione mięso poddaj obróbce termicznej

Możesz śmiało wykorzystać pieczenie, gotowanie tradycyjne lub na parze, smażenie i grillowanie. Na spotkanie z przyjaciółmi możesz przygotować kurczaka w całości, dzięki temu będzie łatwy w przygotowaniu i świetnie się zaprezentuje na stole. Ile piec kurczaka? Przyjęło się, że obróbka powinna trwać godzinę na każdy kilogram mięsa. To znaczy, że kurczaka o wadze 2 kg należy pięć dwie godziny. Pamiętaj, aby temperatura nie była wyższa niż 180*, ponieważ kurczak spali się z wierzchu i wysuszy w środku. Możesz zadbać o soczystość mięsa, polewając je regularnie, wytapiającym się tłuszczem.

Do tak przygotowanego kurczaka, możesz podać szereg różnych dodatków

Z pewnością pasować będą pieczone ziemniaczki lub różnego rodzaju kasze. Zadbaj o duży wybór surówek i sosów. Możesz podać ugotowane warzywa, na przykład kalafior i brokuły lub marchewkę z groszkiem. Świetnie smakuje również fasola z bułką tartą. Klasyczne domowe przetwory, takie jak ogórki czy buraczki świetnie podbiją smak polskiego obiadu.

pierś z kurczaka

Sos przygotować możesz z tłuszczu, który spłynie na dno naczynia w trakcie pieczenia. Równie dobrze sprawdzi się sos grzybowy lub pieczarkowy. Pamiętaj o powidłach z żurawiny lub śliwek, które przełamią smak i dodadzą nutkę słodyczy.

Dzięki łatwości w przyrządzaniu i swojej uniwersalności kurczak może okazać się idealnym wyborem na domowe przyjęcia. Większość osób lubi ten rodzaj mięsa, ponieważ jest bardzo smaczny i ma w sobie mało tłuszczu. Stosując się do powyższych wskazówek, z pewnością przygotujesz przepyszny obiad i zaskoczysz swoich gości. Wypróbuj przepisy na różnorodne marynaty lub stwórz własną, mieszając ze sobą, pasujące do siebie zioła.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here