Nie wszyscy mają jeszcze świadomość, na czym dokładnie powinna polegać obróbka termiczna fasolki szparagowej, a także ile powinno się gotować wspomniane warzywo. Warto jednak wiedzieć, że gotowanie fasolki nie jest tak trudnym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy bowiem zastosować kilka bardzo prostych zasad. W jaki zatem sposób ugotować fasolkę szparagową, by nie tylko była smaczna, ale również nie utraciła swoich właściwości.

Jak gotować fasolkę szparagową?

Osoby, które uwielbiają fasolę szparagową doskonale zdają sobie sprawę, że jest to obok bobu, botwinki, a także ziemniaków jeden z największych przysmaków w okresie letnim. Zdecydowanie najsmaczniejsza będzie młoda odmiana omawianego warzywa, gdy jest świeżo zerwana. Jest wtedy jak wiadomo cieńsza niż ołówek.

Warto wiedzieć, że fasolka jest nie tylko pysznym warzywem, ale również zdrowym. Zawiera w swoim składzie witaminy A, C, E, które charakteryzują się antyoksydacyjnym działaniem. Ponadto nie wszyscy zdają sobie sprawę, że aż 3,4% masy omawianego warzywa stanowi błonnik. Fasolka szparagowa jest także bardzo cennym źródłem ryboflawiny i magnezu. Spożywanie tego warzywa może wpłynąć na ograniczenie ryzyka związanego z wystąpieniem nadciśnienia, udaru mózgu, zawału czy miażdżycy.

Osoby, które zaopatrzyły się w fasolkę szparagową muszą wiedzieć, że warzywo powinno być właściwie przygotowane. Koniecznie należy zaznaczyć, że wbrew powszechnie panującym opiniom nie jest konieczne wkładanie fasolki do lodówki. Jest to bowiem roślina zaliczana do ciepłolubnych, dlatego zdecydowanie najlepiej będzie „czuła się” w temperaturze w wysokości 10 stopni Celsjusza. Z kolei w temperaturze pokojowej fasolkę powinno się przechowywać 3 dni.

jedzenie

Gotowanie fasolki szparagowej w garnku oraz na parze

Rekomendowane jest przede wszystkim najpierw bardzo dokładne przejrzenie zakupionej fasolki szparagowej. Konieczne jest bowiem odrzucenie tej z widocznymi uszkodzeniami czy przebarwieniami. Zalecane jest usunięcie z fasolki twardych włókien, a także odcięcie końców. Kolejnym etapem jest umycie strąków. Świetnym rozwiązaniem jeszcze przed rozpoczęciem gotowania jest poprzecinanie ich na pół.

Warto również pamiętać, aby wszystkie umyte strąki fasolki szparagowej wrzucić do garnka z osoloną wrzącą wodą. Ponadto na jeden kilogram fasolki potrzebne będą cztery litry wody oraz łyżeczka soli. Część osób podejmuje nawet decyzję o dodaniu do smaku jednej łyżeczki cukru. Dobrym rozwiązaniem będzie także odcedzenie warzywa w durszlaku, a następnie podanie z ulubionymi dodatkami. Osoby, które są jednak zwolennikami ugotowania fasolki na parze będą potrzebowały specjalnego koszyka przeznaczonego do gotowania. W momencie, gdy woda w garnku zacznie już wrzeć, warto umieścić wspomniany koszyk w garnku, a następnie wsypać przygotowane strąki fasolki szparagowej.

Ile gotować fasolkę szparagową?

Trzeba zdawać sobie sprawę, że czas związany z gotowaniem omawianej fasolki szparagowej będzie różnił się przede wszystkim w zależności od tego z jaką odmianą będzie miała do czynienia dana osoba. Warto wiedzieć, ze żółta fasolka szparagowa będzie gotowała się zdecydowanie krócej, bo od 5 do 15 minut. Z kolei zielona odmiana będzie potrzebowała od 15 do 20 minut.

fasolka szparagowa

Należy również pamiętać, że starsze fasolki szparagowe będą gotowały się znacznie dłużej, by mogły odpowiednio zadowolić podniebienie. W celu uzyskania najbardziej optymalnego rezultatu zalecane jest próbowanie strączków w trakcie gotowania. Warto bowiem wiedzieć, że bardzo dobrze ugotowane omawiane warzywo powinno być nie tylko miękkie, ale również kruche.

Trzeba zdawać sobie również sprawę, że fasolka szparagowa, która będzie gotowana na parze, będzie potrzebowała około 10 minut, by była w zupełności gotowa do zjedzenia. Z kolei osoby, które dokonały zaopatrzenia w mrożoną fasolkę szparagową mogą spokojnie wrzucić ją bezpośrednio do wody, a następnie gotować od 10 do 15 minut. Przygotowanie omawianego warzywa jest zatem zdecydowanie prostszym zadaniem niż mogłoby się wydawać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here