Dietetyczna kuchnia ma swoich zwolenników oraz przeciwników. Szaleją za nią osoby, które pragną zdrowo się odżywiać, liczą kalorie, odchudzają się lub chcą dostarczać swojemu organizmowi tylko tego, co najlepsze. Nie przepadają za nią osoby, które twierdzą, że dietetyczne jedzenie jest jałowe, nie ma smaku i wyklucza niektóre, niezdrowe potrawy. Dobry kucharz potrafi jednak przygotować każdą potrawę tak, aby była wyśmienita i nie zawierała niepotrzebnych składników oraz ulepszaczy.

Profesjonaliści ze sztuki kulinarnej mogą wypiec dietetyczne bułki do kebaba lub do burgera, zamienić ciężki sos na lżejszy i tym samym zmniejszyć kaloryczność potrawy nawet o trzydzieści procent. Dzięki temu każdy raz na jakiś czas może pozwolić sobie na coś bardziej wyszukanego i nie musi się zastanawiać ile kalorii ma kebab lub burger. Liczenie kalorii jest ważnie w przypadku osób, które chcą zrzucić wagę. Dieta układana przez dietetyków ma zazwyczaj określoną ilość kalorii, które możemy w ciągu dnia wprowadzić z posiłkami do organizmu.

Standardowa ilość energii dla mężczyzny wynosi 2500 kcal, dla kobiety 2000 kcal. Dieta redukcyjna może być ograniczona nawet do 1300 kcal. Należy jednak pamiętać, że dla osób pracujących fizycznie, dla młodych oraz dla tych, którzy uprawiają sport – taka wartość może być zbyt niska. Posiłki powinny być ustawione regularnie w ciągu dnia, dzięki temu nasz organizm cały czas pracuje, przyspiesza metabolizm. Braki kaloryczne są wyrównywane, ponieważ ciało człowieka czerpie z nagromadzonej tkanki tłuszczowej.

kucharz

Podczas diety zaleca się spożywanie posiłków bogatych w minerały i witaminy, dlatego każdy danie powinno zawierać porcję warzyw oraz owoców. Unika się jedzenia czerwonego mięsa, nadmiaru przetworzonego nabiału, tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Dania, które przygotowujemy są zazwyczaj gotowane na parze lub pieczone. Dietetycznego kebaba nie zjemy w standardowej budce, ale możemy go sami przyrządzić. Bułka, którą wypieczemy nie będzie zawierała żadnych polepszaczy smaku, wykonana zostanie z razowej mąki z dodatkiem całych ziaren.

Użyjemy do niej dietetycznego mleka lub śmietany i nie dodamy cukru, cała słodycz będzie pochodziła z dodatku stewii. Przygotowane w ten sposób pieczywo ma niższą wartość kaloryczną od standardowego o jakieś dwadzieścia procent, ale ma dużo niższy indeks glikemiczny. Dzięki temu, że użyliśmy mąki razowej – cukier wolniej będzie się rozkładał, odpowiedź insuliny na glukozę będzie rozłożona w czasie. Mięso do kebaba fit musi być białe, marynujemy je w paru łyżkach oliwy z oliwek i dodajemy do niego czosnku, papryki suszonej oraz przyprawy do kebaba dobrej jakości.

Oznacza to, że przyprawa nie powinna zawierać glutaminianu sodu, polepszaczy smaku, syropu glukozowego. Płaty mięsa następnie nabijamy na patyczki do szaszłyków, które wbijamy do połówki główki od kapusty, tak aby stanowiła ona podstawę rożna dla mięsa. Nabite mięso pieczemy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Z racji tego, że piekarnik wyposażony jest w termoobieg – temperatura rozkłada się równomiernie, nie musimy obracać mięsa. Po upływie czasu odkrawamy mięso z rożna i wkładamy je do wypieczonych bułeczek.

kebab

Dietetyczny kebab nie zawiera ciężkich sosów na bazie majonezu i śmietany, ale delikatny, jogurtowy dip. Do gęstego jogurtu, najlepiej greckiego, dodajemy czosnek, bazylię oraz starty ogórek zielony. Sos jest znakomity również do burgerów wołowych oraz drobiowych. Podkreśla smak mięsa oraz idealnie komponuje się z warzywami, które są dodatkiem do mięsa. Do bułki z mięsem i sosem dodajemy pokrojonego pomidora, cebulę oraz posiekaną mieszankę sałat.

Może to być sałata grecka, kapusta pekińska, rukola czy roszponka. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę. Osoby, które lubią nieco wzbogacone dania mogą dodać do mięsa ogórki kiszone lub konserwowe. Całość jest gotowa do spożycia i zawiera niecałe 400 kalorii, zwykły kebab może mieć ich nawet 700! Wszystko zależy od ilości tłuszczu w mięsie oraz od bazy, z której został wykonany sos.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here